Waarom ergotherapie?


Als mensen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn. De ergotherapeut heeft als doel u te helpen om dagelijkse activiteiten (opnieuw) uit te kunnen voeren of deel te kunnen (blijven) nemen aan voor u belangrijke activiteiten. Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat iemand nog wél kan en probeert de zelfstandigheid en veiligheid waar mogelijk te vergroten.


Tijdens een kennismakingsgesprek worden uw beperkingen, mogelijkheden en doelen besproken. Samen met u stelt de ergotherapeut een plan op. De behandeling kan bestaan uit training, advies en indien nodig verandering van de omgeving door de inzet van hulpmiddelen of woningaanpassingen. Ook het geven van voorlichting aan u of uw familie over het omgaan met een ziekte of beperking is een belangrijk onderdeel van ergotherapie.


De behandeling vindt plaats bij u thuis of in de praktijk. Ergotherapiepraktijk Remmerswaal biedt ergotherapie aan huis aan in de gemeente Zuidplas en omgeving.Hier leest u enkele voorbeelden van vragen aan de ergotherapeut.


  • Na een opname ben ik weer thuis gekomen. Ik zou graag meer willen oefenen met het douchen en aankleden. Ook wil ik graag zelf koffie kunnen zetten. Hoe kan ik dit weer veilig zelf doen?


  • Mijn partner gaat achteruit. Ik wil hem graag thuis verzorgen, maar dit wordt steeds zwaarder. Hoe kan ik mijn partner goed helpen?


  • Koken doe ik graag. Door de pijn in mijn handen wordt het snijden en koken helaas steeds moeilijker. Uitgebreid koken lukt me niet meer. Hoe kan ik toch het eten blijven klaar maken?


  • Ik fietste altijd naar de winkels. Nu het fietsen niet meer lukt moet ik mijn kinderen vragen boodschappen mee te nemen. Ik zou dit liever zelf doen. Wat zijn hier de mogelijkheden voor?


  • Mijn rugklachten geven tijdens mijn werk steeds meer problemen. Zit ik wel goed?


  • Sinds ik Covid heb gehad ben ik heel erg moe en kan ik niet goed functioneren. Hoe kan ik meer grip krijgen op mijn energie en mijn klachten?


  • Mijn vader lijkt steeds meer te vergeten. Ook valt hij steeds vaker. Kan hij nog wel zelfstandig blijven wonen?


  • Ik woon al jaren met veel plezier in mijn woning. Sinds mijn opname in het ziekenhuis gaat het thuis niet meer zo makkelijk. Zijn er aanpassingen in mijn woning mogelijk zodat ik hier kan blijven wonen?


  • Via de uitleen heb ik hulpmiddelen te leen, deze moeten binnenkort terug. Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van een vergoeding bij de gemeente of mijn zorgverzekeraar?.


  • Ik heb veel pijn bij het zitten. Wat zou ik kunnen verbeteren aan mijn zithouding of stoel?


Vraagt u zich af wat de ergotherapeut voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op.